2012. október 14., vasárnap

Kicsi, de erős


Beköszöntött az igazi ősz. A hideg idő beálltával nem árt picit körülnéznünk, hogy mit tehetünk immunrendszerünk erősítése érdekében. Én személy szerint elsősorban ilyenkor mindig a zöldségekre és gyümölcsökre gondolok. De mi van akkor, ha ezek vitamintartalma és íze (itt leginkább a zöldségekre gondolok) nem hasonlít a nyáron tapasztalthoz?

Nos ilyenkor kerül előtérbe nálam a csírák sokszínű palettája, melyeket fogyasztva rengeteg vitamin és ásványi anyagot viszünk be szervezetünkbe. Egy pici 
darabban annyi ásványi anyagot, vitamint és egyéb jótékony anyagot találunk, mint egy kifejlett növényben. 
Ezért gondoljunk csak bele, hogy akár egy csipetnyivel is milyen jót tettünk szervezetünkkel. Ha napi 2-3 kanállal fogyasztunk (nekem az egy szendvicsre való), már fedeztük testünk napi vitamin-, és ásványi anyag szükségletét. Ami pedig kifejezetten jó "hír", hogy kalóriatartalma alig van, úgyhogy bármennyit fogyaszthatunk belőle minden bűntudat nélkül.  
Akinek van ideje és kedve, az otthon is csíráztathat, de boltokban egyaránt lehet kapni bio csírákat.
Vannak semleges ízű csírák, melyek sós és édes ételekbe egyaránt beiktathatóak, vagy akár önmagukban is fogyaszthatók minden rákészülés nélkül :), illetve vannak a pikánsabbak, amik nekem személyes kedvenceim.

Nézzük a bio csírák élettani hatásait!


Búzacsíra
A legtöbb vitamint és ásványianyagot tartalmazza (A és C vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, vas, kén, kobalt, cink, klorofill 70 %-ban). Csökkenti a koleszterinszintet, segít a daganatos megbetegedések megelőzésében. Gátolhatja a rákos sejtek életben maradását, amely a leatrile-nak (B17 vitamin) tudható be, tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, segíti az emésztést, egyensúlyban tartja a vérnyomást, valamint csökkenti a radioaktív sugárterhelést. Segíti a vér oxigénellátását, potencianövelő, hurutoldó, gyulladásgátló és baktériumölő hatása is ismert. Tápegész élelmiszer.
Felhasználása: bármilyen nyers salátába, kenyérre téve, valamint nagyon ízletes süteménybenpl. almáspitébe, az alma közé.

Lucernacsíra
Ez a növény nagyon sokat segíthet, az egészség megőrzésében. A vitaminskála komoly részét, a A-, C-, B-, B12-, D-, E- és a K-vitamint tartalmaz, mégpedig elég komoly mennyiségben, ezen felül sok vas, kálcium, a foszfor, L-borostyánkősav és a magnézium található benne. Ennek megfelelően ez a magcsíra is szívbarát, és az érrendszeri betegségek elleni harcban is komoly szerepe van. Csökkenti a vérzéseket és megelőzi a vérrögök kialakulását (K-vitamin tartalmával), a csíra rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. Magas klorofill-tartalma miatt a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. A mellrák megelőzésében szinte verhetetlen, mivel növényi hormonjai hasonlatosak az ösztrogénhez, valamint elviselhetővé teszi a változókor (klimax) kellemetlen tüneteit. A lucerna csírában található ásványi sók lúgosítják a vért, rostjai oldják a lerakódott koleszterint. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógytápláléka, roboráló hatású. Magas a proteintartalma, 8 emésztő enzim is található benne. A lucernacsíra a szoptatós anyáknál segíti a tejelválasztást, és a kötőszövetek rugalmasságát is javíthatja. A fogyókúrázók egyik őrangyala, specialitása: az L borostyánkősav, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős fogyókúra esetén, de hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, hajhullás és asztma, légzőszervi problémák, csont- és fogproblémák esetén is érdemes beépíteni az étrendbe. 
Felhasználása: Olyan ásványi sókat tartalmaz, mely lúgosítja a vért, ezért candida fertőzésben szenvedők részére is ajánljuk.

Medvehagyma-csíra
Hatásos impotencia, izületi gyulladás, reuma ellen.


Mungóbab csíra
Segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet.

Napraforgó csíra
A, C, E, D, B vitamint és az ásványi anyagok közül: foszfort, kalciumot, vasat, fluort, cinket, káliumot, jódot, magnéziumot, mangánt és rezet tartalmaz. A magas foszfor és kálcium tartalma fontos a csontoknak, fogaknak, szükséges a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet és izomtónushoz. Vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges. Mindemellett jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. Magnézium tartalma az izom-, agy-, tüdőszövetek működéséhez elengedhetetlenül lényeges. Az összes aminósavat tartalmazza, fehérjetartalma 30%, kiváló niacin (bőr vitamin) forrás. Hatásait tekintve gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémák esetén, illetve lázcsillapító hatású. Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, támogatja a bélperisztaltikát. Klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. Tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van és nem utolsó sorban, jótékony hatása megmutatkozhat a cukorbetegségnél.
Felhasználása: salátákban, kenyérre kent krémekre téve kiváló reggeli termék.

Retekcsíra
A, B1 és B6 vitaminokat, valamint kálium, vas, foszfor, és folsav ásványi anyagokat tartalmaz. Természetes antibiotikum, méregtelenítő, máj- és vesetisztító, hatásos vízhajtó és segíthet egyes epekövek eltávolításában. Több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását. A bélben rothadásgátló, fertőtlenítő hatású, ezáltal egy tisztító folyamatot idít el, valamint kiürítheti a bélférgeket. Tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, ollmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asthmát. Magas foszfortartalmú vegyületeti tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat. 
Felhasználása: pakolás készíthető belőle, csökkenti a reumás fájdalmakat (összeturmixolt csírát liszttel kell elkeverni és a fájdalmas területre helyezni), készíthetünk lábfürdőt belőle, enyhíti a fejben a vértolulást, ezenkívül étkezési célra bármilyen formában alkalmas.

Vöröshagyma csíra
Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az alapvető sejtnövekedést. Természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat, pusztítja a kártevő egysejtűeket. Minden penészedésnek, gombásodásnak ellenáll,
 gazdag klorofilban, megújítja a vért. Nyálkaoldó allicin tartalmának köszönhetően gyógyítja a közönséges náthát, nyálkaürítésre készteti a tüdőt. Atiszeptikus, virusölő, gombaölő, élősködő ölő, protoozon (véglény) ölő, mikroba ölő 
és izzasztó hatású. A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden ismert mikrobaölő hatású anyag közül. Pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből. Ezért ajánlják gyomor-, bélproblémáknál. Valamint jótékony hatása van reumánál, vérmérgezésnél, gyomorfekélynél, fejfájásnál.
Felhasználása: Candida kúra kiegészítőjeként nagyon hatékony. 

Vöröskáposzta csíra
A, B6, C, és U-vitamint tartalmaz, valamint az alábbi ásványi anyagokat: jód, kén, kálium, vas, klorofill, kalcium. Az U- vitamin révén fekélygyógyító vegyületettel rendelkezik. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, jót tesz a csontoknak, fogaknak, nyirokmirigyeknek, illetve javítja a keringést és a sejtlélegzést. Kalcium tartalma megeggyezik a tej kalcium tartalmával. Gyulladáscsökkentő és hatékonyan rendbe teszi az emésztést, rendszeressé teszi a székletet. Glükozilántok nevű vegyületcsoportja megakadályozhatja a rák kialakulását. Kutatások alapján a leghatásosabb a vastagbél- és gyomorrák elleni küzdelemben. Emellett prosztata-, végbél-, nyelőcső-, tüdő-, valamint hólyagrák legyőzésében is kiemelkedő szerepet játszhat. A ráknövekedés potenciális ellenszere, egy indolnak nevezett vegyülete révén.
Felhasználása: folyamatos, rendszeres fogyasztása javasolt.

Zellercsíra
Jótékony hatású hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg esetén.


Kell ennél több érv? 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése