2012. február 20., hétfő

Gyorstalpaló, avagy amit érdemes tudni az orosz konyháról


A családomban nincs olyan ember, aki ne szeretne enni, mégis nem annyira "ételközpontú" a kultúránk, mint a magyaroké. Értem úgy, hogy ritkán cseverészünk arról, hogy ki mit evett, főzött. Ennek ellenére jócskán több fajta étel kerül az asztalra, mint itt Magyarországon.. No ez persze nem feltétlenül az anyagiakon múlik, hanem a kultúra követeli meg a sokat és sokféle elvet.
Jómagam kezdek átállni a magyar mennyiségekre, mert bevallom őszintén, se időm, se energiám minimum 3 féle saláta mellé még 40 féle más harapnivalót készíteni előétel gyanánt. :) Viszont nagyon csodálom unokatestvéreim feleségeit és nagymamámat, aki egy óra leforgása alatt minimum 20 fajta ételt varázsol az asztalra.
A családomban, ami kötelező jelleggel ilyenkor az asztalra kell, hogy kerüljön, az a füstölt hal, marinált gomba, tojás, nyers zöldségek (uborka, paradicsom), sajtok, kaviár, saláták amik persze különféle módon vannak felhasználva.

Íme amit érdemes tudni a konyhánkról:
Az orosz konyha alapja a bizánci udvar étkezési, ételkészítési szokásaira vezethetõ vissza. Ez a régi tradíció ötvözõdött a francia konyha finomságaival. A cári udvar és az orosz nemesség elõszeretettel használta a francia nyelvet, így a francia kultúra, mûveltség és vele együtt a francia konyha is hatott. Fõleg I.Péter cár és II. Katalin uralkodása alatt érvényesült a francia hatás, amit erõsített, hogy néhány francia szakács letelepedett Oroszországban.
A hatalmas ország területén többféle éghajlat is megtalálható. Az országot övező tengerekben, tavakban, folyókban sokféle hal, rák és hidegvérű állat fordul elõ.
Az étkezések bevezetője a zakuszki, lényegében egy vegyesízelítõ, amit az éppen rendelkezésre álló halakból, zöldség- és salátafélékből, húsokból, felvágottakból állítunk össze. Nincs szabály, hogy mit és mennyit kell tálalni belőle, de ez általában egy nagy mennyiség szokott lenni. Oroszországban már a múlt században szokás volt együtt tálalni különféle hideg ételeket, ezt azután átvették a franciák és a svédek is. Végül is a franciák finomították, fejlesztették tovább úgy, hogy ma már a világon mindenhol elterjedt fogás a vegyes ízelítő.

Az orosz konyha levesei tartalmasak, bőven főzünk a levesekbe különféle húsokat, zöldségeket és világszerte elterjedt az orosz borscsleves, amirõl elmondhatjuk, hogy az egyik nemzeti ételünk, amit káposztával, céklával, egyéb zöldségekkel, hússal főzünk, tejfölözzük. Többféle készítési módja vált ismertté (ahány ház, annyi szokás). Majdnem minden leves alapja a buljon ami a húsleves alaplének felel meg. Sokak számára szokatlan módon a húsételek közben vagy az étkezés végén fogyasztjuk,
sokféle változatban készítjük a tésztaételeket, leveles, omlós vagy kelt tésztákból. Ezeket töltjük hússal, zöldségekkel, tojással, gombával, rizzsel. A pirogot nemcsak sós töltelékkel készítjük, hanem édessel is, mint például az almás, túrós és barackos változat.
A húsok minden fajtáját felhasználjuk,a főzéshez olajat, ritkán vajat alkalmazunk. Nagy kultusza van a faszénparázson készített rostonsülteknek és nyársonsülteknek is, a húsokhoz burgonyát, káposztafélét és sok nyers salátát adnuk, pl. paradicsomot, uborkát, káposztát, céklát. Sok nyers hagymát fogyasztunk, de kedveljük az ecettel, az olajjal, a tejföllel ízesített salátákat is. Mmmmm. :)

Néptáplálék a káposzta, melyet nyersen, főzve, párolva és savanyítva fogyasztjuk. Fűszerezésre, ízesítésre az ismert fûszereken kívül aromás fûszernövényeket és savanyított, erjesztett tejtermékeket is felhasználnak. Nagyon szeretjük felhasználni a kaprot salátákba és különféle ételekhez egyaránt. A kefír, a joghurt és egyéb tejtermékek mellett fogyasztjuk a juh-, kecskesajtot és a túrót is.

Kenyérbõl a barnább rozskenyeret részesítjük elõnyben.
Vajas és omlós tésztából gyümölcsökkel, vajkrémmel, tejszínhabbal készítünk különféle süteményeket, a fagylalt- és parfékészítmények egész évben kaphatók. Előszeretettel használjuk a burgonyát, rizst és a hajdinát, továbbá rengeteg féle kását is készítünk.

Kedveljük a vodkát és a különféle borpárlatokat, pálinkaféléket, illetve ugye közismert a magas teafogyasztásunk és rengeteget kávézunk.
Amit majdnem elfelejtettem az az, hogy minden étkezésnél szívesen tesszük az asztalra a nyers paradicsomot, uborkát, paprikát, hagymát és persze a retket is.

Nagyjából ennyi lenne. Remélem sikerült kellően bemutatnom/vázolnom a konyhánkat és azt is, hogy kedvet kaptatok mondjuk egy borscs leveshez vagy a füstölt halhoz (makréla). :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése