2012. május 20., vasárnap

A jótékony meggy

Hamarosan itt a nyár és a meggy szezonja is! Mint kedvenc gyümölcsöm és mint egy nagyszerű gyümölcs, megérdemel egy blogbejegyzést, így nézzük meg együtt, hogy mik a jótékony hatásai!
Mint bizonyára sokan olvastátok/hallottátok, a meggy A-, B1-, B2- illetve C-vitamint is tartalmaz. Azt már kevesebben tudják, hogy ásványi anyagokban is igen gazdag, például egészen nagy a vastartalma (ami a hozzám hasonló vérszegényeknek is igen jót tesz), illetve káliumot, kálciumot, magnéziumot és cinket is tartalmaz. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást. Vértisztító hatású, mivel a kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben, ugyanis a savas meggy serkentőleg hat az emésztésre. A nagy mennyiségű B- vitaminok pedig serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Voltaképp a meggy összes részét fel lehet használni gyógyító célokra, gyógytea-keverékek alapanyaga lehet a levele, melynek nagyon sok jótékony hatása van, hogy egyet említsek: gyulladásgátló, a magját is felhasználják, mégpedig széttörve fogyasztják. Ezzel persze óvatosan kell bánni a B17 vitamintartalma miatt, ugyanis a vitamint is túl lehet adagolni és abból is lehet nagyobb baj. Viszont ha a megfelelő mennyiségben fogyasztjuk, úgy a benne lévő B17 vitamin gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.
E remek gyümölcs levét is érdemes fogyasztani, ugyanis meghűléses megbetegedésekkor hasznos a C-vitamin tartalma miatt, illetve gyógyszer/ek szedés alatt sok esetben segíti a hatóanyagok jobb felszívódását.
Na és persze amellett, hogy ilyen sok jótékony hatása van, a gasztronómiában is többnél-több lehetőséget találunk felhasználására (bár én személy szerint amint lehet kapni 1,5 kg-ot, magában fogok elfogyasztani).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése