2014. március 22., szombat

vintage naturals- a tiszta természetesség



Természetközeli és tiszta- ez a két szó jellemzi leginkább a vintage naturals kozmetikumokat, melyek megálmodója és készítője György Zsófia - Vele beszélgettünk ma az organikus, natúr termékeiről, terveiről és arról, hogy miként látja mai fogyasztói társadalmunkat.
-Mikor jött az ötlet, hogy natúr kozmetikumok készítésével szeretnél foglalkozni? 

Néhány évvel ezelőtt elkezdtem érdeklődni a natúr termékek iránt. Persze akkor még csak, mint fogyasztó. Egyre érdekesebbnek találtam a témát, gyűjtögettem az információkat, tapasztalatokat, érveket/ ellenérveket. Elég hamar körvonalazódott, hogy ez számomra szerelem első látásra. Összeálltak a képkockák, hisz mindig is egy olyan hivatást szerettem volna, ami által segíthetek másokon és szívem-lelkem beleadhatom. Megtaláltam. Minden közhely nélkül hatalmas öröm és boldogság számomra. Ezt különböző workshopok, autodidakta tanulás és kísérletezések követték. Sikerek, kudarcok, tesztelések. Idő, energia, anyagi befektetés. De itt vagyok és ez minden percet és fillért megért. Kreációim most már elérhetőek mindenki számára a világon. Emellett folyamatosan szívom magamba a tudást, bővítem ismereteimet, jelenleg hallgatója vagyok egy amerikai herbál akadémiának. 

-Az elmúlt évekhez képest meglátásod szerint nőtt, vagy csökkent a fogyasztói társadalomban a natúr kozmetikumok használata? Gondolod, hogy a szépségipar tömegesen gyártott kozmetikumaival szemben felvehetik a versenyt a natúr kozmetikumok gyártói? 

Véleményem szerint határozottan nőtt a natúr kozmetikumok használatára való igény, hisz egyre több ember eszmél rá, hogy mennyi káros összetevő van a tömeggyártmányokban, illetve, hogy ez mennyi bőrprobléma eredője. Sajnos azt kell mondjam, hogy még sok idő kell ahhoz, hogy ez 
a felismerés a legtöbb emberben tudatosuljon, mert a kényelem - amit a gyors és instant megoldású tömegkozmetikumok nyújtanak - az a mai világ káoszába pont beleillik és erről bizony kevesen hajlandóak lemondani. Amikor már bekövetkezett a baj, azonnal keresik a természetes megoldásokat.

-Milyen alapanyagokkal dolgozol? Mire figyelsz leginkább?


Alapanyagaim főként hidegen sajtolt növényi olajok, finomítatlan növényi vajak, zsírok. Emellett használok szárított gyógynövényeket, agyagokat, illóolajokat, növényi kivonatokat, aromavizeket. A közös bennük, hogy mind 100% organikus, natúr. Aromaterápiás és herbál ismereteimet felhasználva készítem a termékeket saját receptek alapján. Alapvető szempont a környezettudatosság. A csomagolásokat ennek szellemében készítem, egytől-egyig újrahasználható,újrahasznosítható anyagokkal dolgozom.

-Termékeid különféle bőrtípus ápolására is alkalmasak? Mi a helyzet az extra érzékeny bőrű vásárlókkal? 

Néhány termék – például az agyagos arcpakolások- külön bőrtípusokra készültek. Leginkább az arcápolási termékeimre jellemző a specifikusság. Extra érzékeny bőrűek számára az illóolaj mentes termékeimet ajánlom. 

-Ha valaki úgy fordulna hozzád, hogy nincs igazán tisztába bőrtípusával, kérhet tőled segítséget?

Természetesen. Szeretném, ha minél többen fordulnának hozzám egyéni igényekkel. Az ilyen felkérések által válik gyakorlattá az elméleti tudásom.

-Mondhatjuk, hogy baba barát termékcsaládról beszélünk? 

Néhány termék alkalmas babaápolásra, de elsősorban felnőttek számára készülnek. Az év második felében várható a baba-mama paletta- a többi legyen meglepetés! :)

-Van-e esetleg olyasmi amit érdemes betartani, figyelni termékeid használata során?

Igen. Azt érdemes figyelembe venni, hogy mivel natúr termékekről beszélünk, így az egyedüli hozzáadott tartósító összetevő a természetes E vitamin. Az élettartamuk 6-12 hónap. Ennek tudatában kisebb kiszerelésekben készítem a termékeket és mindig frissen, megrendelésre. A már említett arcmaszkok száraz, por állagúak, így azok korlátlan ideig megőrzik szavatosságukat.

-Ha amellett döntenénk, hogy minden kemikáliát elűzünk fürdőszobánk polcairól, akkor hány termék közül válogathat a kedves vásárló?

Jelenleg 13 termék szerepel az online polcaimon. Minden hónapban bővül a választék, rengeteg ötlet van a tarsolyomban a 2014-es évre vonatkozóan. :)

-Miért választottad logód szimbólumául a pitypangot? Mit jelképez számodra?

Azért választottam a vintage naturals szimbólumául a pitypangot, mert az egyszerűségében rejlik a tökéletessége. Akárcsak a természetben. Könnyed és tiszta. Szeretem. Miután cégéremnek választottam, a következő kedves kis irományt találtam róla: "A szél szállította apró magvak bárhová is vetődnek, mindenhol meg tudnak élni. Rokon a levegő elemével, szabad, akár a szél. Akarattalanul száguld, de mégis hat rá a vonzás, a gravitáció. Az itt és most létezését, az időtlenséget és a létezés elfogadását idézi."

-Mik a terveid a jövőben?

Hűha, erről regényeket tudnék írni… Lássuk, csak, hogy megemlítsek néhány fontosabbat...
Mivel jelenleg 
Angliában élek és kreálok, későbbi terveim között szerepel a magyarországi alkotóműhelyem kialakítása is. A termékpalettám bővítésén folyamatosan dolgozom, illetve tanulmányaim befejezése u
tán, szeretném tudásom továbbadni a természet és a növények csodálatos világáról. Szeretnék minél több embernek adni egy kis boldogságot magamból, akár az ismereteim, akár a kreációim által.

*vintage naturals*

*kézműves, környezetbarát kreációk és egy csöppnyi boldogság*

Honlap: www.vintagenaturals.com


Meska bolt: www.vintagenaturals.meska.hu

Etsy shop: www.etsy.com/uk/shop/TheVintageNaturals

Facebook: www.facebook/sophienaturals


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése